joi, 8 iunie 2023

Tips and tricks - sticla pictata (39)

      Bine v-am gasit oameni buni,

      Pentru ca multi dintr voi ma intrebati de trucuri simple legate de pictura pe sticla, astazi vreau sa va impartasesc cel mai simplu secret pe care puteti sa il aplicati pentru a realiza ceva de efect.

      De data aceasta nu va voi vorbi decat de unul din multele medii de lucru pe care le puteti aborda pentru realizarea unei picturi pe sticla, sau mai bine spus, a unui model pe sticla. Cu nici 20 de lei ( pret minim 12 lei si maxim undeva la 23 de lei) puteti cumpara un contur de sticla de ce culoare doriti si realiza ceva unic: o semnatura, un model mic, un detaliu pe care cel / cea care va primi obiectul pictat il va aprecia cu siguranta. Pentru cei tematori ca nu au talent (cunoastem si acesti pitici foarte bine), un truc simplu este sa copieze un model pe care initial l-a realizat pe o bucata de hartie (nu vorbesc de metoda si mai simpla de a lua un desen de pe internet sau dintr-o carte) si apoi sa il lipeasca pe interiorul sticlei (pahar / vaza / ceasca / etc).


      Cum se foloseste conturul? Pai simplu : il desigilati si il folositi ca orice instrument de scris, cu singura diferenta ca de data aceasta veti apasa pe tub pentru a elibera o cantitate mai mica sau mai mare de culoare, in functie de modelul pe care doriti sa il faceti. Conturul se poate folosi si ca "filler" adica element de umplere, ca atunci cand erati copii si un singur pix va era de ajuns sa mazgaliti o sumedenie de modele pe marginile caietului sau a cartii (desi sper ca totusi nu ati facut chiar toate cartile praf :) )

      Acelasi contur se poate folosi si pe post de a scrie - de exemplu daca vreti sa scrieti numele unei persoane pe sticla sau poate o dedicatie frumoasa.

      Un alt truc bun de luat in calcul  pe care l-am mai spus dar trebuie sa il repet : degresati inainte sticla cu spirt si un servetel sau laveta care sa nu lase scame. Si logic nu puneti mana peste sticla pe care urmeaza sa o pictati ca o umpleti iar de amprente.

      Cumparati contur cu uscare la rece (adica doar in aer, fara coacere) pentru a nu avea emotii la copt sticla in cuptor. Pentru cei mai temerari, puteti incerca contururi cu uscare in cuptor, conform cu specificatiile fabricantului.

      Ca sa deosebiti usor conturul de uscare la rece fata de cel cu uscare in cuptor e de ajuns sa cititi eticheta. Cele care au nevoie de coacere vor avea specificat sub denumirea produsului si temperatura la care trebuie copt.

      Dupa aplicarea modelului sau a inscrisului, lasati la uscat cel putin 24 ore pana la 72 de ore, depinde de cantitatea de culoare folosita si de specificatiile fabricantului.

      Mai exista, ca sa stiti, si markere pentru pictura pe sticla la fel: cu uscare la rece (in aer) sau cu coacere, dar personal prefer contururile. Ca sa vin in ajutorul celor care vor sa si vada ce inseamna sa pictezi ceva simplu doar si doar cu un contur (sau cu doua, depinde de cate culori vreti sa folositi), am lasat cateva poze cu o sticluta micuta pictata intr-o seara pentru o fata deosebita (se stie ea cine e).

 

      Mai mult de atat, as putea spune acest lucru : daca nu va place deloc ce ati scris sau desenat, dati cu un betisor de urechi inmuiat in spirt si stergeti tot. Si o luati de la inceput, ca nu e un capat de lume - toti au patit-o, ca e imposibil sa fie totul perfect din prima !

      Spor la jucat cu... culorile pe sticla. Si nu uitati, pentru si mai multe detalii tehnice, mai aveti doua articole: AICI si AICI !

cu drag, 

Anca M 


Niciun comentariu: