marți, 22 aprilie 2014

Dor de-al nostru...(4)

      De curand cineva m-a intrebat ce fel de covoare imi plac. Am incercat sa ii explic, dand tot felul de detalii (unde se gasesc, in ce localitati, la ce mestesugari si ce tip de modele sunt), dar am ajuns la concluzia ca nu avea nici un rost. Exista o asa mare varietate de obiecte traditional romanesti ca ti-e si greu sa le exemplifici. Asa ca am avut rabdare si am cautat cu mare dibacie printre pozele de acum cativa ani pe unde am mai gasit eu cate un covor si am adunat toate pozele intr-un dosar frumos pe care vreau sa il postez si pe internet pentru a fi usor de gasit.
      Pun pariu ca mai am poze ratacite, ca mi-e greu sa cred ca acestea imi sunt toate; cand le voi gasi voi completa acest capitol. Pana atunci vreau sa va arat ce modele frumoase am gasit prin perindarile mele prin tara, mai aproape de unde stau (adica aici mai in sudul tarii), cat si in nord , inspre Bucovina si Moldova.
      Primul model care vreau sa vi-l arat mi se pare absolut extraordinar - zona Moldovitei:
       Urmatoarele pe lista sunt cateva covoare pe care le-am vazut la Humor in sat (sa fi fost la vreun targ, sau de obicei erau artizanii acolo, nu pot spune):


        Un alt model frumos l-am zarit in sat la Agapia:
      Cele doua modele pe care vi le voi arata le-ati mai vazut in alte combinatii de culori chiar in primul articol facut pe  aceasta tema:

      Invitatia de a lasa in pagina de comentarii linkuri spre alte poze asemanatoare sau de ce nu a prelua la voi pe blog ideea de a vorbi despre lucrurile facute de parintii, bunicii, strabunicii nostri sau de mestesugarii care mai stiu inca a toarce firul, a face urzeala, a-l intinde la razboi, a-l trece prin ite si a-l tese cu suveica in culori cre mai de care mai frumoase ramane deschisa.
      PS: nu aruncati lucrurile traditionale facute cu sudoarea fruntii de ai nostri. Sunt valoroase si sunt marturie vie a traditiilor noastre. Daca in ultima instanta vreti sa le aruncati, mai ganditi-va o data. Si daca iar va vine gandul sa aruncati, scrieti-mi. Eu nu ma supar sa fiu pastratoare a obiectelor taranesti.
cu drag,
^.^ Anca M

3 comentarii:

prietena-japoneza spunea...

minunate covoare !
felicitări pentru prezentare !

anca spunea...

Sunt super! Cel putin primul absolut minunat! Am primit si eu unu de la strabunica mea, tesut de ea, dar...eram tanara si tembela asa ca l-am depozitat pe balcon ca nu se potrivea cu modernismul casei mele si a putrezit... Acum prbabil ca imi voi cumpara unul intr-o zi...

Anca M spunea...

@ Prietena Japoneza, multumesc frumos; da, si mie mi-s dragi foc covoarele astea :)))
@ Anca, bine ai venit.De multa vreme iti urmaresc blogul si e minunat. Stiu ce zici, mi-au mai spus si alte fete acelasi lucru. Din fericire am si eu unul de la mama si il pastrez bine.