luni, 22 ianuarie 2024

Tips & Tricks - starter kit - tehnica acuarela (2)

      Acuarele! Exaaaaaaaaaaact! Este momentul sa vorbim despre acuarele. Si ce poate fi mai potrivit decat a ne gandi la un singur lucru. De fapt te mai poti gandi la altceva cand spui acuarele? Nope, nu cred. Hai sa vedem... acuarele inseamna pentru muuuuuuulti dintre noi un singur lucru si sper ca ghicesc bine.

 

      Spunem acuarele, spunem copilarie, scoala, maini murdare de culoare, joaca, muuuulta joaca, lipsa de griji si, zic iar, copilarie. De fapt aici cam este cheia tuturor hobby-urilor noastre : ne place sa ne jucam. Si daca ne place sa ne jucam, ne place sa folosim creativitatea ca sa inventam, sa exploram, ca sa descoperim tot felul de lucruri noi.

      Pentru micul tesator de vise, revin iar, daca te-ai decis ce hartie vrei, acum e timpul sa iti alegi culorile. Culorile inseamna viata, joaca, emotie, traire in cele mai profunde si fine cotloane ale inimii. Nu te ingrijora prea mult si nu cauta mult. Yeap, ai auzit (de fapt, citit) bine si tu si toti cei care sunteti aici.

      Oameni buni, stiu ca suna copilaresc, dar daca aveti o hartie cat de cat buna (nu, nu vorbim de hartie profesionala, ci cat de cat buna) puteti sa va luati cele mai simple culori ever caci e perfect. Da, daaaaa, ati citit bine si daca va trece prin cap ca rascolitul prin amintiri va duce cu gandul la acuarelele alea “prapadite” din cutiuta aia mica de la Combinatul Fondului Plastic, da, alea sunt. Sunt geniale si le gasiti la maxim 12 lei la orice magazin sau supermarket sau la Colorit (versiunea Colibri) sau tot la Colorit (versiunea cea mai mica si usor de transportat).

      Deci da, le recomand pentru incepatori, am lucrat si inca lucrez cu ele. Sau bine, daca nu vreti niciuna din cele doua variante de acuarele cu care erati obisnuiti in copilarie puteti incerca tot de la Fondul Plastic, tuburile tricolorului, ca de fapt cam asta va trebuie pentru inceput, si un alb si negru bine-nteles. End of Story. E muuuult mai simplu ca la hartia de acuarela, nu?

      Neeeeeh, too easy, nu? De fapt, chiar asa este. Ce am mai incercat pe o hartie cate se poate de simpla (undeva la 100 g/m2) sunt acuarelele de la Giotto, sunt vibrante si simple, daaaar au tendinta sa te faca sa zici destul de des “ohhh, uauuuu, ce culoare draguuuuta”. Intelegeti ideea, nu? Eu le-am luat de la Pictor Shop si costa 8 lei (o poza este aici: KisShop 

      Acuma, daca vreti totusi ceva mai deosebit, acuarelele costa. Si cand zic ca ele costa, costaaaaaa. Si bugetul de 100 lei nu poate ajunge nici macar pentru o cutie decenta de acuarele. De asta scriu asta, incepeti cu ceva simplu si daca vedeti ca va place pe bune sa lucrati cu acuarelele puteti incerca urmatoarele:

* puteti merge la un magazine de arta sa va luati half-pan-uri cu tricolorul nostru : rosu, galden si albastru (half-pan sau pastile sau cutiutele alea miiiici in care sunt tinute culorile acuarela efectiv)

* puteti incerca o paleta de culori nu foarte mare, dar cu culori ceva mai bune (ma gandesc ca undeva la 12 culori pot ajunge pentru inceput), adica sa urcati pana la un Sonnet sau ceva de genul – dar clar bugetul a sarit de 100 lei de mult; cel din poza azi costa 85 lei la Profiart

* puteti sa intrebati pe cineva cunoscut sa va imprumute din acuarelele pe care el/ea oricum nu le mai foloseste de secole ca a vrut candva sa faca ceva cu ele, dar acum zac intr-un colt de camara sau prin vreun sertar undeva ascunse. Ati fi uimiti ce puteti descoperi intre lucrurile uitate sau nedorite ale altora.

      Nu insist in acest articol despre acuarelele pe care le folosesc astazi in mod curent caci ies din bugetul care mi s-a dat cand am inceput aceasta mini serie, dar voi reveni asupra acuarelelor.

Cei care ma cunoasteti stiti deja ca mai mereu am la mine acest set de acuarele absolut extraordinar,

 

desi am mai gasit un set destul de fun si de la Pebeo. 

      Spoiler alert, uneori pe la Profiart sau alte magazine de specialitate exista promotii care includ un bloc de desen si o cutie de acurele si uneori chiar si o pensula. Poate merita vreo promotie pentru voi, ce pot zice : tineti ochii deschisi!

      Spor la visare si abia stept sa va mai povestesc de urmatorul capitol : pensule.

      PS : revin cu aceleasi mesaje din articolul anterior : ce recomand este ceea ce eu am testat si nu este reclama de vreun fel si da, cand este vorba de articole profesionale, atunci postarile vor fi diferite. Dar inca nu am ajuns acolo.

cu drag,

Anca M

2 comentarii:

Tandreţe spunea...

Minunat acest proiect, Anca!
Te citesc cu drag!

Anca M spunea...

Îți mulțumesc că vii, că scrii, că te odihnești un pic din toate ale vieții de zi cu zi stând aici. Te mai aștept cu drag. Și da, e un proiect suuuper fain! De obicei lucrez destul de mult pentru un astfel de articol. Îți poți da seama,nu!?