sâmbătă, 5 octombrie 2013

Dor de-al nostru...(1)

Dor de-al nostru drag obicei romanesc si cultura fara seaman. Cine a spus ca vesnicia s-a nascut la sat sigur a stiut despre ce vorbeste. Ori de cate ori am ocazia sa descopar locuri noi am cautat farame de ce e pur traditional (nu sunt muzeograf si nici etnolog sa stiu autenticitatea obiectelor, tesaturilor, uneltelor, samd, dar ce simt ca e aproape sufletului meu de romancuta aia caut si aia doresc sa vad cat mai des in cat mai multe locuri). Voi incepe o serie de postari legate de tesaturi si obiecte traditionale. Daca si voi cunosteti sau aveti poze cu tot ce tine de cusaturile romanesti, sau modele de ii, sau de covoare romanesti, as fi incantata sa lasati un link catre site-ul vostru la comentarii.
      Oare nu e pacat sa nu ne cunoastem frumusetile pe care ai nostri parinti, bunici, strabunici le apreciau si le considerau o minunatie de zestre de pastrat peste veacuri?
      Voi incepe acest mic proiect cu cateva poze luate de prin casa ...cu ce-am gasit lucrat de-ai mei.Ca ar fi pacat sa incep cu ce au facut altii fara sa las si o farama din minunatiile cu care eu am crescut. Pozele nu sunt complete pentru ca la data la care au fost facute nu stiam ca le voi folosi ca material pentru acest blog.

      Imi plac mult florile lucrate cu atata rabdare si cu atat de multe variatiuni de culori.

      Aceste 2 covoare sunt mari - cam 3x2m, desi nu pot spune ca acestea sunt dimensiunile exacte. Ele sunt lucrate cu motive oltenesti - specific zonei oltenesti fiind si acele "coprine" facute brau de jur imprejurul modelelor principale.

       Eeeei, oameni buni, cam atat am avut sa va arat pentru moment. Astept pareri, poze sau link-uri catre alte astfel de materiale frumoase. Va doresc un sfarsit de saptamana minunat si plin de culorile toamnei.
cu drag,
^.^ Anca M



4 comentarii:

prietena-japoneza spunea...

minunate covoare! felicitari pentru idee! multumesc frumos ca am avut ocazia sa le admir la tine! regret ca nu am obiecte care sa reprezinte ceva din specificul nostru, ca popor cu traditii minunate! iti doresc un weekend minunat!

Anca M spunea...

Am sa ii spun mamei de aprecieri :) O saptamana frumoasa iti doresc.

Taniuşa Corcoduşa spunea...

Anca uite aici se vede si covorul meu din casa http://corcodusha.blogspot.com.es/2013/07/jurnalul-unei-femei-simple-12.html din calculele noastre are in jur de 100-150 de ani l-am recuperat si noi din podul cuiva. Din pacate nu se mai tine la frumos stramosesc, desi cei din afara vin si ti le iau cu obrazul gros pe nimic si se lauda mai apoi cu valoarea enorma cit face aceste bijuterii. Imi place mult proiectul nou si abia astept sa mai vad ce ne aduce viitoarea postare ;)

Anca M spunea...

E foarte frumos covorul tau...din ce zona este? Ai cumva idee? Da, am spus ca voi aduna poze de peste tot unde voi gasi ocazia sa gasesc asa lucruri frumoase. Macar un pic sa pastreze fiecare din frumusetea tarisoarei lui...tot e un pas inainte.