Bine v-am gasit oameni buni,
Va povesteam cu multa vreme in urma ceva foarte interesant si revin asupra acestui mesaj. A picta pe sticla este o activitate deosebit de relaxanta si creativa.
Ca materiale de baza v-ar trebui doar:
* o sticla
* vopsele pentru pictat pe sticla
* un contur (sau mai multe daca vreti mai multe culori)
* o pensula
* modele de pictat proprii sau puteti apela cu usurinta la sabloane.
Acum daca vreti sa intrati in detalii, mai adaug urmatoarele:
* pentru curatarea sticlei : spirt sau orice degresant de sticla / servetele de hartie pentru curatare si laveta fina pentru indepartarea si celor mai mici impuritati. Orice urma lasata pe pahar se va cunoaste de minune pe sticla pe care tocmai ati aplicat vopsea, plus, anumite vopsele pot avea probleme de aderenta daca exista urme de grasime pe suprafata pictata.
* pentru curatarea pensulei : dizolvant pe baza de petrol, absolut obligatoriu daca vreti ca pensulele voastre sa mai fie folosite si a doua oara.
* pentru detalii : scobitorile pot fi geniale atunci cand detaliile sunt de dimensiuni mai mici de 1mm.
* pentru corectare : spirt si betisoare de urechi. Aceste mici detalii pot sa va salveze lucrarile daca ati gresit un contur sau daca nu va place culoarea aplicata sau pur si simplu ati intins vopseaua mai mult decat trebuie. Un contur este uscat deja in 2 ore, dar din experienta, daca vreti sa corectati ceva, este mai sanatos sa interveniti in primele 10 minute si nu dupa cum scrie in instructiunile gasite pe recipiente sau pe net.
* pentru fancy look : daca culorile de baza nu va sunt de ajuns, puteti mereu apela la culori cu sclipici sau cu satin. Varianta clasica de fancy look se face cu vopsele tip PRISME de la Pebeo, dar acestea sunt doar un exemplu.
* pentru alte efecte : exista linere 3D pentru un efect dimensional mai evident. Pentru a combina culorile sau pur si simplu a subtia o culoare, exista diluanti speciali pentru sticla.
* pentru modelul de pictat : exista markere de trasat pe sticla sau chiar creioane speciale pe care le puteti lua din orice magazin de arta. Modelul in sine se poate printa si dupa se poate pune pe suprafata intrerioara pentru a putea fi usor trasat pe sticla.
O recomandare pentru incepatori ar fi sa nu folositi sticla curbata ( exemplu : pahare / globuri ) ci mai degraba sticla simpla dreapta, sau vase de sticla drepte sau, de ce nu, sticla pentru pictat icoane.
O alta recomandare pentru copii : farfuriile simple sunt o alegere potrivita, dar, daca va este teama sa lasati copii cu manutele pe sticla, exista in magazinele de papetarie folie pentru culori pe sticla sau puteti apela la plexiglas. Folia seamana izbitor de mult cu cea pe care o foloseam cand ne faceam lucrarile de diploma sau orice alt proiect care trebuia frumos indosariat cu folie transparenta, A4, de plastic, de obicei 80microni ( sau 200microni ) si puteti sa o luati si de la Emag. Materialele de arta pot fi achizitionate din orice magazin de arta, din Centrul Vechi de la Hanul cu Tei sau de la Rembrandt sau de la Profiart sau de pe orice site de specialitate pe care il gasiti pe net. Personal folosesc adeseori Complex art.
La final si cel mai important insa de retinut: arta este intai si intai o stare a sufletului si dupa aceea o tehnica buna de stapanit. Incepeti cu curaj cam asa : se ia o sticla, se degreseaza, conturati un model si dupa incepeti sa ii adaugati vopseaua, fara a forta pensula - mai degraba picurand picatura cu picatura din recipient direct in zona pe care doriti sa o decorati. A picta pe sticla este extrem de distractiv, terapeutic si presupune extrem de multa creativitate. Incetul cu incetul, ceea ce pare a fi ceva complicat de fapt este extrem de simplu si puteti la final sa fiti mandri ca ati invatat cum sa stapaniti aceasta tehnica deosebita pe care multi o cheama si " faux vitrail".
Acestea fiind spuse, va doresc timp sa va bucurati de micile momente de creativitate din viata de zi cu zi.
cu drag,
Anca M ^.^
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu