sâmbătă, 24 februarie 2024

Crampeie de viata

      De cate ori oare nu am fost intrebata daca mereu am o fire vesela si binevoitoare! Sau daca mereu imi ies lucrurile asa cum vreau (oare cum o fi asta?)


      Articolul de astazi este despre zile proaste, despre ploi si despre nereusite. Important este sa nu uitam ca suntem oameni, sa ne lasam permisiunea sa gresim si sa iertam. Si sa ne iertam si pe noi si pe cei din jurul noastru. (Si voi credeati ca este despre indragosteala, nu?)

      In societate trebuie sa fim persoane placute si binevoitoare. Asta nu inseamna ca putem mereu fi asa. Toti avem si zile proaste. Cu toate astea sunt de parere ca nu e rau sa avem si astfel de momente. Nu am mai invata nimic daca mereu ar fi totul roz si frumos. Unele zile sunt asa de dimineata si parca orice am face, totul merge prost. Curaj, vor trece.

      Toti avem si zile cu ploi. Si ce? Fara ploaie nu ar fi viata, adica e bun Soarele, dar e buna si ploaia. Uite asa invatam sa fim mai atenti cu noi si cu cei din jur.

      Toti avem proiecte care nu doar ca nu ne reusesc, dar si faptul ca ne gandim ca trebuie sa le facem ne frustreaza. Cum ar fi sa nu ai astfel de momente? Cred ca naspa! Cineva imi spunea de curand ca tot ce vede ca lucrez este foarte frumos si ca niciodata nu ar face ce fac eu. Dar, dragul meu cititor, daca ai sti cate ore de nereusite sunt in spatele unor proiecte reusite nu ti-ai mai face atatea griji si nu te-ai mai compara cu mine sau cu oricine altcineva din jurul tau.

      Din acelasi capitol cineva mi-a cerut sa ii arat proiecte nereusite :) Oooohhh vaaaaiiiii, dar cate nu am si din capitolul asta. Stiti totusi care este partea frumoasa cu astfel de proiecte? Sunt cele mai bune profesoare. Da, daaaa, proiectele alea care orice ai face nu vor frate sa iasa cum ai visat.

      Tin minte ca atunci cand am facut proiectul pe care il vedeti in acest articol eram maxim frustrata. Nu ca nu as fi cunoscut tehnica, dar daca starea mea nu era cea mai buna, pur si simplu nimic nu se lega. De cateva ori am vrut sa il arunc. Slava Domnului ca totusi nu am facut-o. Am continuat exact pe principiul "trust the process" si am zis ca in cel mai rau caz va fi clasat la "asa nu" - eram fix in momentul in care desenul meu arata asa:

      Ce am invatat din acest exercitiu? Sa am rabdare cu mine si sa accept ca nu mereu lucrurile ies cum as vrea chit ca totul este facut ca la carte. Si sa nu ma enervez ci sa ma detasez de faptul ca rezultatul nu va fi cel scontat ci va fi doar un exercitiu de invatare. Renuntarea asta este tare sanatoasa. Tinem cu dintii sa fim mereu in control ca uitam pur si simplu sa fim ancorati in prezent si in a trai clipa asa cum este.

      Finalitatea unui astfel de proiect a fost sa decupez parti care am considerat ca au iesit cat de cat interesante si sa fac semne de carte. Bucatile si mai mici le-am perforat in forma de inimoara ca mi s-a parut interasant. Uite asa am realizat ca timpul petrecut nu a fost irosit deloc, ci de fapt o lectie de care imi voi aduce aminte cu drag in viitor.


      Cu totii am auzit ca important este sa incerci chit ca nu reusesti mereu, dar uite ca adulti fiind cam uitam de asta. Si uitam sa fim blanzi cu noi (nu mai zic cu cei din jur) si ingaduitori. Si uitam ca singura persoana cu care ar trebui sa ne comparam este propria persoana. 


      Oare de ce uitam asa de usor ca si momentele proaste isi au si ele farmecul lor? Fara ele nu am mai sti sa apreciem cu adevarat ca suntem vii! Da, vii ( adicalea plini de suflu, nu doar umbre de viata).

      Am invatat ca nu trebuie sa fiu ca ceilalti ca sa ma bucur de ceea ce am. Si de avut aveeeeeem cu totii cate ceva de care sa fim multumitori, oricat de grea si neagra ar fi o zi sau de nereusita o incercare.


      Curaj, azi este prima zi din restul vietii noastre! Si poate ca nu e rau sa ne indragostim iar de frumos si de dor de viata!

cu drag,

Anca M


luni, 19 februarie 2024

#clipedecreatie2024 (2)

       Bine v-am gasit oameni buni,

      In fiecare luna voi posta ce am descoperit cu o luna in urma, in felul acesta voi putea sa va trec prin toate intamplarile pe care le-am experimentat si care poate si voua va vor aduce o idee de cum sa vedeti lumea din jur un pic altfel.

      Un moment de creatie si o descoperire extraordinara este sa iesi afara si sa simti natura lucrurilor din jur. Si una peste alta sa simti natura. Natura cu miile ei de forme si de texturi. Natura care este mereu o sursa de inspiratie si de bucurie.


      Am petrecut cateva ore bune intr-o dupa-amiaza afara "cartografiind" texturile din jurul meu si as dori sa pot descrie in cuvinte ce am simtit facand asta. A fost o experienta care a meritat fiecare clipa. Sa fii afara, in aerul rece si totusi cu Soare, sa fii prezent in ceea ce faci, sa experimentezi si sa analizezi in detaliu orice textura, este absolut extraordinar. Am "mancat" zeci de foi si un creion de carbune intreg si ore bune de lucru si nu regret nicio clipa. Recomand cu drag sa deschideti ochii si sa vedeti lumea din jurul vostru cu ochi de copil. 

      Nu stiu care a fost cea mai frumoasa parte a unei astfel de experiente: sa fiu afara in natura si sa ma bucur de Soarele superb de Ianuarie saaaaau faptul ca am redescoperit aceleasi locuri cu alti ochi, ca un copil care iese pentru prima data din casa si incepe sa se mire de tot ce este in jurul lui.


      As dori sa va pot transpune in lumea cu adevarat extraordinara a naturii vii si pline de mirare in care am pasit eu in momentul in care am atins cu adevarat un alt nivel de intelegere a lucrurilor.


      Mi-am dorit sa fac pentru anul acesta lucruri pe care nu le-am mai facut si sa scriu despre ele. Descopar totusi cu surprindere ca imi este mult mai greu sa va povestesc cu adevarat despre experienta in sine. Cu toate astea va doresc ca sa aveti ocazia (si sa o faceti cu intentie) sa descoperiti iarasi lumea din jur senzorial. Acum ca aceasta presupune descoperirea prin vaz, auz, miros, gust … asta este o alta poveste. Eu am vrut sa incerc descoperirea prin atingere si prin vaz. 


      Am ajuns la concluzia ca pe masura ce esti mai atent la cele din jurul tau, noi intelesuri ti se pot descoperi si ca sa largesc un pic spectrul cunoasterii, asta se poate transpune in orice domeniu.


      Deci din lumea exterioara, din "cartografierea" unor scoarte de copaci, am constatat ca poti ajunge la o aprofundare a lucrurilor intr-un mod cu totul deosebit. Toate le-a facut Domnul minunate si bine ar fi ca pana nu este prea tarziu sa putem sa fim constienti de frumusetile din jur! Ce zic eu! Pun pariu ca voi deja ati descoperit asta pana acum si ca intelegeti perfect ceea ce vreau sa va spun.


      Va doresc timp si curiozitate sa vreti sa vedeti cele din jurul vostru un pic altfel decat sunt. Maine, cand deschideti ochii cautati sa vedeti cele din jurul vostru cu un suflu proaspat, ca si cum ar fi pentru prima data totul. Ce vedeti?

cu drag, 

Anca M

luni, 12 februarie 2024

#creativebookchallenge2023 (17/2024)

 Acum un an de zile cand am inceput aceasta provocare era o zi de luni 13 Februarie. Doar cateva ore ne mai despart de ziua de 13, deci momentul este perfect. Perfect in sensul ca nu credeam ca o astfel de provocare imi va aduce atata bucurie de-a lungul anului.



      Am invatat multe odata cu acest proiect, am citit muuulte, clar muuuuuuuuult mai multe decat cele pe care le-am selectat pentru cele puse si scrise in acest proiect.


Sunt atat de multe lucruri frumoase pe care le-am impartasit cu voi si inca atatea pe care nu am apucat sa vi le povestesc! Povestea a crescut frumos, aproape ca s-a scris singura. Am gasit o vorba frumoasa acum cateva zile incat as dori sa o las si aici: de indata ce pui un pas in fata celuilalt ca sa mergi, cararea ti se descopera! Ce e drept in engleza suna mult mai poetic (the path will reveal itself as it’s travelled) dar ideea o intelegeti voi: de indata ce incepi sa faci ceva, incep sa se intample tot felul de lucruri in jurul tau. Asa si cu mine, imediat ce am inceput sa lucrez la acest proiect am aprofundat si am descoperit tot felul de lucruri.


      Dintre lucrurile cele mai notabile, amintesc urmatoarele:

* am avut bucuria si onoarea sa o cunosc fata catre fata pe Brandusa Vranceanu - este o doamna si un om minunat (cine nu a citit Iconarul, Dragostea naste Dragoste si multe din cartile ei scrise, sa stiti ca merita orice cuvintel cu varf si indesat);

* am descoperit un om minunat in persoana ilustratoarei Elena Ciolacu - va invit cu drag sa ii descoperiti lucrarile pe Instagram, Facebook - ahhh si by the way sa stiti ca ea nu doar ilustreaza ci face si animatie asta in contextul in care la noi in tara animatia este niiiitel lasata de izbeliste. Sau mai degraba trebuia prezentata invers: animatoarea Elena Ciolacu care face si ilustratii; :)

* mi-am aprofundat cunostintele in arta ilustratiei admirand lucrarile Printesei CamCam (le Concours des Cabannes) si ale lui Freya Hartas (De mergi astazi prin padure) si ale lui Becky Cameron (Pisica lui Monet);

* am avut o experienta minunata la muzeul Astra din Sibiu la atelierele de anul trecut si la calatoria extraordinara strabatand "Cararea ocolita" intr-o zi cu mult Soare si cu nitica ploaie pe ici pe colo (cu ocazia asta am aflat ca pe Youtube exista cartea in format audio);

* am descoperit o sursa imensa de inspiratie pentru sufletul meu in cartea Marea carte a naturii ilustrata de Christine Henkel;

*am cunoscut un om minunat, tot la Sibiu, care a facut icoana deosebita a Bunei-Vestiri pe care eu o am sus pe polita, chiar in mijloc, om fata de care am toata stima si admiratia;

* am realizat ilustratii datorita cartilor citite si despre care v-am vorbit de-a lungul anului;

* am aflat ce inseamna sa povestesti o carte prin ochii unui copil deosebit - Sarah;

* am descoperit (si clar pus in practica) retete de pe blog-ul unui om minuat pe care nu l-as fi descoperit daca nu impartaseam ideile mele creative cu altii : Pasiunile Mihaelei;

* ideile pentru copertile de carti pe care si anul asta le-am continuat si cred ca vor continua ori de cate ori voi avea nevoie de ceva deosebit la o carte care are o coperta simpla;

* si looooooogic multele proiecte pe care le-am auzit/vazut de la oameni frumosi - mai tineri sau adulti si minunatele lor povesti.


      Lista e luuuunga, dar ma opresc aici. Proiectul pentru anul acesta, il imaginez altfel. Yeap, rafturile goale din partea dreapta merita si ele sa fie umplute si am eu niste idei, dar luam proiect cu proiect la rand. Va voi mai povesti eu despre el, nu va ingrijorati! 

      La voi cum este cand va uitati in urma la anul care a trecut?

cu drag,

Anca M

joi, 8 februarie 2024

#clipedecreatie2024 (1)

      De cand doream sa fac acest articol. Nu ca nu l-as fi gandit de zeci de ori in capul meu ... de cand va scriam ca schimbarea este buna ma gandeam sa il public. Una peste alta, se pare ca ziua de 8 este o data buna de publicat articole. Numai bine ca a trecut o luna de la cei 12 ani aniversati in ianuarie.

      Bine v-am gasit oameni buni in acest moment deosebit in care va anunt ca deschid un nou capitol in parcursul meu artistic.

      Daca acum un an, tot in februarie, lansam #creativebookchallenge2023 si provocarea asta mi-a schimbat cursul multor postari si actiuni de-a lungul anului trecut, incepand de astazi incep provocarea anului 2024.

      #clipedecreatie2024 este provocarea pentru anul acesta. Incepe chiar acum si oricine va dori sa mi se alature e invitat sa o faca cu drag.

Ce presupune aceasta noua idee?

  • 12 luni, 12 postari legate de acest subiect, cate una pe luna. Ele pot fi mai multe dar macar una pe luna imi propun.
  • Imi doresc ca in fiecare luna sa fac ceva ce nu am mai facut, sa descopar ceva nou sau sa testez ceva nou sau sa invat ceva nou.

      


      Anul acesta vreau sa fac ceva deosebit pentru cresterea mea ca artist (si nu numai). Vreau sa descopar tehnici si metode de lucru pe care inca nu le-am incercat sau daca am auzit de ele sau m-am intersectat cu ele sporadic, acum sa zabovesc mai mult.

      Ce va iesi inca nu stiu. Dar stiu ca orice calatorie este minunata asa cum este ea prin definitie : sigur pe cale voi intalni oameni frumosi, voi avea momente de ezitare si momente de entuziasm maxim si una peste alta ma voi bucura de peisaj.

      Destinatia este cunoasterea de sine si descoperirea frumosului in toate formele lui. Va invit alaturi de mine in aceasta calatorie si cine stie, poate impreuna descoperim lucruri noi si voi invata si mai multe de la voi, cei care popositi aici pe blog si nu numai.

cu drag,

Anca M

duminică, 4 februarie 2024

De la lume adunate (16) - YouTube-ri de poveste

Bine v-am gasit oameni buni, 

      Stau asa si ma gandesc cat de mult imi plac postarile acestea si cat de variate au fost de-a lungul timpului. Pentru cei care sunteti aici pentru prima data, sau nu chiar pentru prima data, dar astfel de articole nu v-au sarit in ochi va incurajez sa dati un simplu click pe motorul de cautare din pagina de pornire si sa puneti doar cuvantul "adunate" de exemplu si veti vedea ce veti gasi! Sau ca sa fac si mai simplu voi lasa mai jos linkuri-le catre postarile anterioare mentionand faptul ca aceste mici comori mi-au incantat si inca imi incanta sufletul chiar si dupa ani si ani de zile.

      Azi as dori sa va vorbesc despre un om minunat, un om pe care il urmaresc cu drag pe YouTube si care m-a incurajat sa vad lucrurile un pic altfel prin felul ei extraordinar de a vedea lucrurile. In atelierele ei si in tutorialele pe care le prezinta Sarah Cray, caci acesta este numele ei, totul incepe cu un fel de juramant asa jucaus, dar care este cat se poate de serios daca aprofundezi un pic ce spune.



       Vorba asta a ei de care va vorbeam este urmatoarea: "Promit sa fiu blanda cu mine, promit sa nu imi compar lucrarea mea de arta cu a altora si promit sa ma distrez." Am auzit-o de atatea ori incat in una din zile am inceput sa o scriu si nu singura ci impreuna cu un om drag mie. Intr-un moment de relaxare am continuat sa o scriu iar si iar pana am am umplut toata pagina. Si daca tot am umplut-o las aici si doua poze, din doua locuri diferite de unde ieri am fotografiat-o - asta pentru amintirea unei iesiri deosebite in oras si pentru promisiunea facuta altui om deosebit, Bianca, care a gasit filmarea cu inceputul paginii si mi-a lasat un comentariu frumos pe pagina de Instagram - @anca_pacesibucurie.

      Revin iar la Sarah, recomand cu drag tutorialele ei plus ca este un om cald, pasionat de ceea ce face si extraordinar din muuuulte puncte de vedere. Veti vedea si voi cand veti cauta pe YouTube canalul de Let's make art sau pe contul ei de Instagram, Sarah Cray.

      Sarah, iti multumesc ca existi, lumea este plina de oameni frumosi si tu esti unul dintre ei. Modul tau de-a fi ajuta mai mult decat ti-ai imagina si iti multumesc pentru asta!

      Acesta fiind spuse, in continuare las acele link-uri pe care vi le-am promis la inceput de articol:

      Va doresc din suflet sa fiti blanzi cu voi si sa nu va mai comparati cu altii. Singura persoana cu care ar trebui cu adevarat sa va comparati este propria persoana de ieri, de acum un an, de acum, un deceniu, etc.

     Si pe bune daca nu e o idee extraordinara sa va bucurati de viata indiferent ce fel de hobby ati practica!

cu drag,

Anca M



joi, 1 februarie 2024

Un nou inceput

Bucură-te, Ceea ce eşti Plină de har, Născătoare de Dumnezeu Fecioară; că din tine a Răsărit Soarele dreptăţii, Hristos Dumnezeul nostru, luminând pe cei dintru întuneric. Veseleşte-te şi tu, bătrânule drepte, cel ce ai primit în braţe pe Izbăvitorul sufletelor noastre, Cel Ce ne-a dăruit nouă şi Învierea.