luni, 25 decembrie 2023

Un gand frumos - e Craciunul

      Bine v-am gasit oameni buni,

      Oare avem mai mare bucurie in acest moment decat Nasterea Domnului?

      „Nașterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii Lumina cunoștinței, că întru ea, cei ce slujeau stelelor de la stea s-au învățat să se închine Ție, Soarelui dreptății, și să Te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de sus. Doamne, mărire Ție!”

       Sa aveti Sarbatori cu pace si bucurie, cu sanatate, cu dragoste unul fata de altul si cu intelegere. Sa va tihneasca toate!


      Nota : ilustratia asta deosebita este facuta de o fata minunata, cu un talent extraordinar, pe numele ei frumos Diana Tivu. Si ma simt tare onorata sa am o ilustratie de-ai ei aici pe blog!

cu drag, 

Anca M

duminică, 24 decembrie 2023

#creativebookchallenge2023 (16/2023)

      Bine v-am gasit oameni buni,

      Este Ajun de Craciun si da, tot cu gandul la cele citite sunt. Si da, tot despre o carte am sa vorbesc, de fapt de data asta, doar am sa culeg cateva randuri sa le las aici. Cartea este dintre acele 12+++ carti citite din capitolul de #creativebookchallenge2023 si se intituleaza "Magarusul Mariei" scrisa de Gunhild Sehlin. Daca ieri va scriam despre un anumit tip de carti, azi sunt la polul opus :) in felul acesta sigur nu veti avea ocazia sa va plictisiti intrand pe aici pe blog. 


      Savoarea unei astfel de lecturi e insotita de steaua de Craciun pe care am adaugat-o ingerasului din varful bradului. Adica sa fie bradul doar cu un ingeras si fara stea? Deci am luat hartie si un creion si un forfece si lipici si ce a iesit e cocotat sus de tot!

      Va starnesc interesul ca poate-poate veti pune mana pe carte si o veti citi pe toata. E ca o adiere de primavara intr-o zi friguroasa de iarna, desi daca stau si ma gandesc, deja, de ieri ziua incepe sa fie mai lunga si deci acusi-acusi va fi plin de flori si de iz de primavara.

"Norii desi, care intunecasera cerul deasupra Bethleemului intreaga dupa-amiaza si seara, disparura dintr-o data si cerul se limpezi.

O stea mare stralucea chiar deaspura orasului, o stea pe care nimeni cu o vazuse mai inainte.

(...) Nu era primavara si nici nu era pajistea din Nazaret, ci grajdul darapanat din Bethleem. Totusi - il izbi mireasma florilor de primavara - si cantul - totul era scaldat intr-o lumina stralucitoare. (...) Deschise ochii mari si privi in jur.

Intr-un colt al grajdului, sedea Maria inconjurata de o multime de ingeri care cantau.

Ingerii se inghesuiau tot mai aproape de ea, ba chiar o atingeau cu aripile lor. Oare ce incercau sa vada? (...) Oh, Maria mangaia un pruncut.

- Lumina stelei e atat de mare, spuse batranul, de parca L-ar aseza pe Copil pe un tron. (...)

-Maria, priveste numai, glasui din nou batranul, ce sclipitori sunt ochii Copilasului, de parca stele ar sraluci intr-insii! Ai crede ca in ei se vede lumina Raiului. Ce fel de copil poate fi acesta?"


       Va doresc o seara de Ajun plina de pace si bucurie! Sa va tihneasca toate caci toate sunt cu un rost!

       Nota : cartea se gaseste la editura Universul Enciclopedic Junior si merita toti banii!

 

cu drag, 

Anca M

sâmbătă, 23 decembrie 2023

#creativebookchallenge2023 (15/2023)

      Bine v-am gasit oameni buni, 

      Am promis, deci nu ma las, chit ca asta ar insemna sa scriu mai des aici, dar e asa de frumos sa vorbesti despre carti si atat de multa bucurie pot aduce ca nu ma pot abtine sa nu va povestesc un pic mai mult despre una din cartile din raftul de #creativebookchallenge2023 de anul acesta.

      In aceasta postare va voi povesti frugal despre o carte deosebita, nu usoara, chiar deloc usoara, si nu pentru orice gusturi. Este vorba despre o carte scrisa de Jordan B Peterson si anume "12 reguli de viata".

      Cartea este impartita, dupa cum si titlul sugereaza in 12 reguli de viata si anume:

  1. Stai drept si trage umerii inapoi - sau cum am vazut odata pe un afis - postura schimba viata. Pana la urma este un lucru demn de luat in seama caci asta e un inceput in a "gasi puterea de a accepta povara teribila a Lumii, bucurandu-te de ea", cum spune autorul
  2. Ai responsabilitatea de a te ajuta; comporta-te ca atare - un capitol despre haos, ordine, "constiinta", despre directie de viata, despre a cunoaste acel "de ce" care se poate impaca mai tarziu cu aproape "orice cum" parafrazand aici un pic pe Nietzsche; sau cum ar spune alcineva intr-o alta carte si anume ca cel mai curajos lucru pe care l-ai spus vreodata este "ajutor" caci a cere ajutor nu insemna a te da batut ci a refuza sa te dai batut ( asta este pentru cei care au citit "Baiatul, cartita, vulpoiul si calul" scrisa de Charlie Mackesy si redata si audio chiar pe Youtube)
  3. Imprieteniti-va cu cei care va vor numai binele - da stiu, asta poate naste nitel controverse, ca toata cartea de altfel, dar cu toate acestea va recomand cu drag sa o cititi - finalul acestui capitol e ceva de genul : " imprieteniti-va cu oameni care isi doresc ce e mai bun pentru voi" caci alaturi de astfel de oameni iti va trebui "forta si curaj pentru a ramane in picioare. Un pic de modestie."
  4.  Compara-te cu cel ce erai tu in trecut, nu cu altcineva din prezent - un titlu pe care al trebui cred sa ni-l scriem cu litere de-o schioapa si sa ni-l lipim peste tot pe unde suntem - stiti voi de ce spun asta
  5. Nu-ti lasa copii sa-ti faca lucruri care te vor enerva - caci un copil bine crescut, disciplinat, poate fi de incredere, nu te va enerva, isi va face usor prieteni si va fi placut in orice mediu ar fi. Si ca o concluzie este scris ca "Nu exista daruri mai mari decat acelea pe care le poate oferi un parinte implicat si curajos."
  6. Fa-ti ordine in propria casa inainte de a judeca lumea - sau mai bine spus fa-ti ordine in propria viata si nu mai da mereu vina pe altii, fa curat in sufletul tau si "probabil ca vei deveni o forta mereu mai puternica in slujba pacii si a oricarei cauze bune."
  7. Concentreaza-te pe lucrurile cu adevarat importante (si nu pe placerile imediate)
  8. Spune adevarul- sau cel putin nu minti - geniala aceasta a doua parte caci mai mereu avem tendinta de a ne gandi DOAR la prima parte uitand ca de fapt a spune adevarul inseamna intre altele si acel "cel putin" nu minti
  9. Porneste de la premisa ca s-ar putea ca persoana pe care o asculti sa stie ceva ce tu nu stii - sau altfel spus ascultandu-te pe tine si pe cel de langa tine mai mult, cu atentie si dedicare, e posibil sa descoperi lucri absolut geniale si mai presus de asta sa fii in "cautarea neincetata a cunoasterii, care este forma cea mai inalta a intelepciunii."
  10. Fii precis in exprimare - "Confrunta haosul Fiintei.Confrunta marea de probleme. Numeste destinatia si traseaza-ti calea.Accepta ceea ce doresti. Spune-le celor din jurul tau cine esti. Concentreaza-te, priveste atent si mergi drept inainte."
  11. Lasati-i pe copii in pace cand fac skateboarding sau ca o idee de final - "Daca sunt sanatoase, femeile nu-si doresc baieti, ci barbati.(...) Iar daca ai impresia ca barbatii puternici sunt periculosi, stai sa vezi de ce sunt in stare barbatii slabi."
  12. Cand intalnesti pe strada o pisica, mangai-o ( valabil si pentru caini) - "Este o pauza placuta. Este un mic plus de lumina intr-o zi buna si un respiro micut intr-o zi proasta."

     

      Citatele sunt franturi de lumina din ceea ce este scris in carte, rupte din context nu au acelasi impact ca textul integral, deci interpretarea completa si corecta o puteti face doar citind cartea.


      La momentul cand o citeam, caci mi-a luat ceva vreme sa o termin, am lucrat un semn de carte deosebit pe care l-am pus intre paginile cu scrisul miiiic si plin de invataminte. Asa am reusit sa duc la sfarsit aceasta lectura care, repet, e posibil sa nu fie pe placul tuturor, dar poate ca e mai bine asa caci bine ca suntem diferiti cu totii, din fericire!

cu drag,

Anca M

 

miercuri, 20 decembrie 2023

#creativebookchallenge2023 (14/2023)

      Bine v-am gasit oameni buni, 

      Parca mai ieri scriam un articol legat de acest subiect si uite ca au trecut deja cateva luni bune. Luni bune si cu folos caci peste noi au trecut un concediu de vara si inca unul mai micut de 1 Decembrie. (Au fost ele multe altele, dar nu le povestesc aici ca mi-ar trebui cateva pagini).

      Am lucrat mult in perioada aceasta si am citit din plin de cand am pus ultima postare legata de acest subiect de #creativebookchallenge2023 . Una peste alta am reusit, slava Domnului, sa termin 12 carti asa cum mi-am propus desi de mult am sarit de acest numar.

 

 

      Anul se apropie de sfarsit si acusi acusi se va termina si aceasta provocare desi cred ca as mai posta si in 2024 despre acest subiect caci e prea genial.

Sa va povestesc : mi-am propus sa citesc 12 carti in 12 luni si una peste alta sa mai si ilustrez ceva, gen o mica biblioteca cu polite pe care sa pun fiecare titlu citit. Copilaros, nu? Simplu, nu?


Zis si facut:

  • politele le-am desenat cat de simplu am putut, niste linii albe ingrosate in guasa si acrilic;
  • le-am impodobit cu decoruri de toate felurile (florale, in mare parte, logic);
  • am pus pe polita de sus o iconita pe care am vazut-o la un om deosebit la targ la Muzeul Satului din Sibiu, dar al carui nume nu il pot divulga din motive de discretie;
  • am "lucrat" cartile pe care le vreau puse pe raft, mai pe romaneste, am colorat in acuarela hartie de 300g/mp;  dupa uscare le-am taiat in forme: dimensiunile sunt dupa pofta inimii si la fel si culorile alese;

 

 

 

  

  • odata acuarela uscata, am lucrat modelele inspirandu-ma chiar din cartile pe care le-am citit. Sunt curioasa daca aveti vreo idee de ce fel de carti am ales sa le scriu aici


  • si la final le-am scris numele pe fiecare cotor si le-am lipit pe polite dupa ce am facut tot felul de configuratii de cum sa le asez, in ce ordine, ce marime, ce culori, etc.

      Acestea fiind spuse nu pot incheia decat dorindu-va si voua timp sa faceti proiecte dragi sufletului vostru, de orice fel ar fi ele. Si nu uitati: astfel de activitati au menirea de a va scoate din rutina si de a va permite un moment de relaxare, de bucurie si de regasire (voi cu voi).

cu drag, 

Anca M